Já, moji koně, moji přátelé a koně mých přátel

Články

Koňský chrup

 

Koně mají stejně jako lidé mléčné a trvalé zuby. Kolem pátého roku se mléčné zuby obměňují za trvalé. Koňský chrup je zrcadlově souměrný.

Kůň má vpředu 6 řezáků, za nimi 3 třenové zuby na každé straně a tři stoličky. V mezeře mezi stoličkami a řezáky roste ještě špičák, který ale najdeme jen u valachů a hřebců. Někdy se stane, že valach špičák nemá,záleží na době kastrace- pokud kastrujeme v hodně raném věku, nemusí mít kůň špičák narostlý. 

Klisny mají 36 zubů a hřebci 40 (valaši dle doby kastrace 36 nebo 40).

Rozdíl mezi mléčnými zuby a trvalými zuby je viditelný na první pohled. Mléčňáky jsou menší,hladší a bělejší oproti trvalým zubům, které jsou větší,hruší a zažloutlejší.

Dle zubů můžeme určit i koňský věk, to je ale celkem složité a náročné a s přesností věk určí jen odborník- koňský zubař, veterinář.

Vady chrupu:

Vlčí zub- je to zub, který by se správně neměl vyvinout, naroste před prvním třenovým zubem a zpravidla velmi vadí při uždění a ježdění. Udidlo naráží do vlčího zubu a pro koně je to velmi bolestivé.

Kapří chrup- hlavně u koní s rachitidou, projev nedostatku vápenatých solí. 

Štičí chrup- vziká ze stejné příčiny jako kapří chrup. Zde horní zuby přesahují spodní.Je zde ale naděje, že po vypadnutí mléčných zubů se koni chrup do jisté míry srovná.

Doporučuje se alespoň jednou ročně upravovat chrup vašeho koňského přítele odborníkem. V dnešní době se jsou již koňští zubaři celkem dostupní.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode